Υπάρχει μία αντικειμενική δυσκολία στην καταγραφή της ιστορίας της Καβάλας και για ορισμένες χρονικές περιόδους. Εδώ και αρκετά έτη, ωστόσο, γίνεται μία συστηματική προσπάθεια, για την ανεύρεση και συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων, από συμπολίτες ερευνητές που είναι φιλίστορες και αγαπούν την πόλη, που έχει φέρει στο φως πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ντοκουμέντα. Μία τέτοια προσπάθεια έγινε από την αρχιτέκτονα, Σαπφώ Αγγελούδη, η οποία επί έξι έτη κατέγραφε προσωπικές μαρτυρίες, αναζητούσε έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, για να εκδώσει ένα δίτομο έργο, με θέμα τις βιογραφίες των δημάρχων και την εξέλιξη της Καβάλας μέσα από το έργο των δημάρχων αυτών, αλλά και τη συμβολή της κεντρικής διοίκησης (κράτους), του παλιού Λιμενικού Ταμείου και της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου.

Η ερευνήτρια και συγγραφέας δήλωσε χαρούμενη, που έφτασε η ημέρα για την παρουσίαση της επίπονης προσπάθειας της στο κοινό της πόλης. Συγχρόνως, δήλωσε ανακουφισμένη, γιατί ολοκλήρωσε ένα μεγάλο χρέος απέναντι στις οικογένειες των δημάρχων και των προσώπων που κατέθεσαν τις πολύτιμες μαρτυρίες τους. «Στη διάρκεια της έρευνας γνώρισα πολλές εκπλήξεις, που με έκαναν να αγαπήσω περισσότερο τον τόπο αυτό», είπε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, με αφορμή την εκδήλωση για την παρουσίαση του δίτομου έργου, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 στις 7 το απόγευμα στη δημοτική καπναποθήκη Καβάλας.

Η έρευνα, πρόσθεσε, δεν έχει κλείσει και θα συνεχίσει να εμπλουτίζει την έκδοση με νέα στοιχεία και με την ελπίδα να παρουσιαστεί κάτι πιο ολοκληρωμένο στο μέλλον. Στην προσπάθεια της συνέδραμε ο Δήμος Καβάλας, που ανέλαβε την εκτύπωση του έργου, αφού ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά ζητήματα, όπως ανέφερε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία συνεχάρη την Σ. Αγγελούδη και τόνισε ότι, είναι στόχος της δημοτικής αρχής η διάσωση της ιστορικής μνήμης. Και το δείχνει, εμπράκτως, με τη στήριξη κάθε σχετικής δράσης, όπως είναι η έκδοση του συγκεκριμένου δίτομου πονήματος της Σ. Αγγελούδη.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.