Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που θα κριθεί η ένταξη, ή μη, του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η αρχαία πόλη των Φιλίππων, ένας από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της βόρειας Ελλάδας, αποκαλύφθηκε μέσα από τις ανασκαφές ενός και πλέον αιώνα. Η αρχή έγινε από ερευνητές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών στις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα στη δίνη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου και των ανακατατάξεων στα Βαλκάνια. Οι έρευνες συνεχίστηκαν, δυναμικά, από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έως τις μέρες μας. Σήμερα, είναι ορατά στο χώρο μνημεία από τη φάση της επανίδρυσης της πόλης το 356 π.Χ. από τον Φίλιππο Β΄, την περίοδο της ρωμαϊκής ακμής της ιδιαίτερα μετά την καθοριστική μάχη των Φιλίππων (το 42 π.Χ.) και τις εντυπωσιακές βασιλικές, καθώς και τα περίκεντρα κτίρια των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού (4ος-6ος αιώνας μ.Χ.), αναμφισβήτητα συνδεδεμένα με την παράδοση του Αποστόλου Παύλου στην πόλη. Ο μνημειακός πλούτος της πόλης συγκροτεί ένα ενιαίο και αναγνώσιμο αστικό τοπίο της Ύστερης Αρχαιότητας και αποτελεί το παλίμψηστο ενός ελληνικού/ελληνιστικού άστεως, μιας ρωμαϊκής colonia augusta και μιας χριστιανικής-προσκυνηματικής μητρόπολης.
Με την ευκαιρία της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που θα εξεταστεί στην 40η σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη (10 έως 20 Ιουλίου 2016), το Γενικό Προξενείο στην Ελλάδα και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζουν στο «Σισμανόγλειο» Μέγαρο την έκθεση: «ΦΙΛΙΠΠΟΙ: ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ», που διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και η Γαλλική Σχολή Αθηνών. Στόχος της είναι, να παρουσιάσει όψεις και στιγμές της αποκάλυψης του αρχαιολογικού χώρου και κάποιους από τους πρωταγωνιστές της και έτσι, να φωτίσει τόσο τη διαδικασία της αρχαιολογικής έρευνας και των διεθνών συνεργασιών, όσο και τη σπουδαιότητα του ευρήματος, της πόλης των Φιλίππων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016. Διάρκεια έκθεσης: 18 έως 31 Ιουλίου 2016. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 με 15:00.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.