-Στο γ΄ τρίμηνο του έτους που διανύουμε (2020), δηλαδή τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, καταγράφηκε μείωση των απορριμμάτων που μεταφέρθηκαν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.Α.) του Δήμου Καβάλας σε ποσοστό οκτώ τοις εκατό (8%), σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του έτους 2019. Το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, σημειωτέον, είναι η κορύφωση (πικ) της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα και στον Νομό Καβάλας. Επίσης, ο Χ.Υ.Τ.Α. του Δήμου Καβάλας δέχεται τα απορρίμματα κι άλλων, όμορων, ή κοντινών, Δήμων, που δεν διαθέτουν οργανωμένο χώρο για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων τους.

-Χωρίς να γνωρίζουμε την εξήγηση που έδωσε η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., ο φορέας που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, υποθέτουμε πως στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων συνέβαλε και η χαμηλή τουριστική κίνηση το περασμένο καλοκαίρι στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου. Εμείς θεωρούμε μικρό το ποσοστό που ανακοινώθηκε (8%), αν αναλογιστούμε πως η πτώση στον τουρισμό ήταν διψήφια και μάλιστα υψηλότερη του πενήντα τοις εκατό (50%). Θα έπρεπε, επομένως, να είναι κι αυτή διψήφια, τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10%), αφού τα προηγούμενα έτη, όπως το 2019, ο τουρισμός εκτινάχθηκε και αυξήθηκαν κατακόρυφα τα απορρίμματα στην περιοχή.

-Νομίζουμε πως θα βοηθούσε να εξαχθούν πιο χρήσιμα συμπεράσματα, αν υπήρχε τρόπος να καταγραφούν τα ποσοστά παραγωγής απορριμμάτων από τα νοικοκυριά, τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις δημόσιες Υπηρεσίες και τις άλλες πηγές. Το ζητούμενο είναι, κατά την άποψη μας, να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που παράγουν τα νοικοκυριά, δηλαδή οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Καβάλας. Και βεβαίως, να μετρώνται οι όγκοι των απορριμμάτων που μεταφέρονται στον Χ.Υ.Τ.Α. του Δήμου Καβάλας από άλλους Δήμους.

-Μια και αναφέραμε την ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας», Χρυσόστομος (Μάκης) Παπαδόπουλος, έκανε μομφή κατά του δημάρχου, Θόδωρου Μουριάδη, γιατί ψήφισε τους όρους του διαγωνισμού, για το έργο της επέκτασης του Χ.Υ.Τ.Α., με προϋπολογισμό 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δήμαρχοι Παγγαίου και Νέστου, που είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. τους καταψήφισαν. Τους καταψήφισαν γιατί είναι «φωτογραφικοί», όπως ανέφερε ο Χρ. Παπαδόπουλος, ή για άλλο λόγο;

-Πως μπορεί ο δήμαρχος να καταψηφίσει ένα έργο που αφορά τον Δήμο του; Οφείλει, επίσης, να γνωρίζει τις προκηρύξεις των διαγωνισμών άλλων Δήμων και ποιες εταιρείες συμμετείχαν σ’ εκείνους; Η αναφορά του Χρ. Παπαδόπουλου στον «φωτογραφικό» διαγωνισμό έγινε, προφανώς, με στόχο να πλήξει πολιτικά τον δήμαρχο. Ωστόσο, οφείλει να απευθυνθεί στην (ανεξάρτητη) Υπηρεσία που ελέγχει τους δημόσιους διαγωνισμούς, στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και βεβαίως στον εισαγγελέα, για να ερευνηθεί η σοβαρή καταγγελία του. Ο δήμαρχος απέφυγε να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και τους πολίτες, γιατί εξέλαβε την καταγγελία ως προσωπική επίθεση σε βάρος του και απαξίωσε τον καταγγέλλοντα δημοτικό σύμβουλο.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.