Με τις καλύτερες προϋποθέσεις πραγματοποιήθηκε η ανάβαση στο όρος Άσκιο, το Σαββατοκύριακο 11-12 Μαΐου 2019, από 6 ορειβάτες του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ.) Καβάλας. Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, οι ορειβάτες φιλοξενήθηκαν και διανυκτέρευσαν στο πολύ όμορφο καταφύγιο του συλλόγου Πτολεμαΐδας, σε υψόμετρο 1.460 μέτρων, ενώ την Κυριακή πραγματοποίησαν μία κυκλική πορεία, διάρκειας 6 ωρών, η οποία τους ανέβασε μέχρι τα 2.111 μέτρα της κορυφής του βουνού.

Το Άσκιο, ή Σινιάτσικο, είναι βουνό της δυτικής Μακεδονίας και υπάρχουν πολλές διαδρομές που οδηγούν στην ψηλότερη κορυφή του, η οποία από τους ντόπιους αποκαλείται «Σημείο». Είναι ορεινός όγκος στο κέντρο δυτικής Μακεδονίας και εκτείνεται βορειοδυτικά από τα στενά της Κλεισούρας 1.150μ., τα οποία τον χωρίζουν από το Βέρνο, μέχρι τα στενά της Σιάτιστας 700μ., που το χωρίζουν από τον Μπούρινο. Οι βορειοανατολικές δασωμένες πλαγιές του απολήγουν σε υψόμετρο 700μ. στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας, ενώ οι νοτιοδυτικές στο λεκανοπέδιο της Καστοριάς και της Νεάπολης, απ’ όπου σε υψόμετρο 550μ. περνάει ο ποταμός Αλιάκμονας.

Ο Ε.Ο.Σ. Καβάλας ευχαριστεί θερμά τους ντόπιους ορειβάτες, Γεωργία Μήτσιου, Κώστα Τσατσάγιαννη, Θοδωρή Ιωαννίδη, Χάρη Αντωνέλη. Η φιλοξενία που προσέφεραν στο καταφύγιο ήταν υπεράνω περιγραφής, με την ευγένεια, τα γεύματα, τα σπιτικά γλυκά, τη συνοδεία και ξενάγηση στο βουνό, τη φιλικότητά τους και ελπίζει πως σύντομα θα ανταποδώσει με μία εξόρμηση στο όρος Παγγαίο.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.