Ένας Καβαλιώτης υδρολόγος έκανε το «πλημμυρογράφημα» του ποταμού Ελασσονίτη

0

Με κίνδυνο να παρασυρθεί από τα νερά του ποταμού Ελασσονίτη και υπό συνεχή βροχή, ο Καβαλιώτης πολιτικός μηχανικός/υδρολόγος, Θωμάς Παπαλάσκαρης, κατέγραψε το πρώτο στην Ελλάδα υδρογράφημα πλημμύρας/καταιγίδας, με πραγματικές μετρήσεις εντός της κοίτης ποταμού και απέδειξε, με επιστημονικά στοιχεία, την ανυπαρξία αξιοποίησης των νερών του ποταμού. Ο Θ. Παπαλάσκαρης, στέλεχος της «Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Λάρισας-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. Α.Ε.», με έδρα την Ελασσόνα Λάρισας, αψηφώντας την συνεχή βροχή και τα ορμητικά νερά του ποταμού Ελασσονίτη, κατέγραψε, με ίδια μέσα και χωρίς καμία βοήθεια, κινδυνεύοντας να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά, με ηρωισμό και αυτοθυσία, με υδρολογική έρευνα που πραγματοποίησε στον ελεύθερο χρόνο του, στον ποταμό, στο ύψος κατάντη της γέφυρας που συνδέει το ιστορικό κέντρο Ελασσόνας με τον συνοικισμό Βαροσίου, τo πρώτο καταγεγραμμένο στην Ελλάδα, με φυσική παρουσία και καταγραφή μετρήσεων μέσα σε κοίτη ποταμού, «πλημμυρογράφημα», το οποίο καταδεικνύει την εξέλιξη του ρυθμού παροχής νερού σε συνάρτηση με τον χρόνο, σε κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, συμπεριλαμβανομένης και της συνεισφοράς σε νερό του, συμβάλλοντος στον ποταμό, ρέματος Βαροσίου, εξ’ αιτίας της βροχόπτωσης μεταξύ των ημερομηνιών 20-23 Μαρτίου 2021.

Η συνολική ποσότητα του νερού που πέρασε από τον ποταμό Ελασσονίτη, στο ύψος της γέφυρας, κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, ανέρχεται στα 2.372.185,27 κυβικά μέτρα (m3), ή αλλιώς 2,3722 κυβικά εκτόμετρα (hm3). Για να γίνει αντιληπτός ο όγκος του νερού, αναφέρεται ότι: 1) ο ταμιευτήρας αποθήκευσης νερού του φράγματος Λούρου, στον ποταμό Λούρο της Ηπείρου, σχεδιάστηκε για ωφέλιμο όγκο ίσο με 0,37 κυβικά εκτόμετρα (hm3), δηλαδή περίπου 6,5 φορές μικρότερο από την ποσότητα του νερού που πέρασε από τον ποταμό Ελασσονίτη, 2) ο ταμιευτήρας αποθήκευσης νερού των «Κρεμαστών», που βρίσκεται στην βορειοδυτική Ελλάδα και καταλαμβάνει τμήματα των Νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας και συγκεντρώνει τις απορροές του ποταμού Αχελώου και των παραποτάμων του Ταυρωπού, Αγραφιώτη, Τρικεριώτη, σχεδιάστηκε για συνολικό αποθηκευτικό όγκο ίσο με 4.495,00 κυβικά εκτόμετρα (hm3), δηλαδή περίπου 1.895 φορές μεγαλύτερο από την ποσότητα του νερού που πέρασε από τον ποταμό Ελασσονίτη, 3) όσον αφορά τον ταμιευτήρα του φράγματος Αγιονερίου, έργο ταμίευσης 15,40 κυβικών εκτόμετρων (hm3), το οποίο κατασκευάστηκε για να αποθηκεύει το νερό του ποταμού Ελασσονίτη, ενώ σχεδιάστηκε για ωφέλιμο όγκο ίσο με 13,70 κυβικά εκτόμετρα (hm3), δηλαδή περίπου 6 φορές μεγαλύτερο από την ποσότητα του νερού που πέρασε από τον ποταμό Ελασσονίτη. Με απλά λόγια, περίπου έξι χρονικοί περίοδοι, όπως η χρονική περίοδος που προαναφέρθηκε, είναι ικανές για να γεμίσουν πλήρως το φράγμα Αγιονερίου, δικαιώνοντας τον εμπνευστή του σημαντικότατου, για την ανάπτυξη της γεωργικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, τεχνικού αυτού έργου.

Μετά την ολοκλήρωση της υδρολογικής έρευνας, θα επιδιωχθεί η σύνταξη πλήθους επιστημονικών δημοσιεύσεων στην Αγγλική γλώσσα, με σκοπό την δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, μία εκ των οποίων θα ασχολείται αποκλειστικά με την μελέτη του «πλημμυρογραφήματος», με τίτλο: «Η υδρολογική συμπεριφορά του ποταμού Ελασσονίτη πριν, κατά την διάρκεια και κατόπιν του επεισοδίου βροχόπτωσης 20-23/3/2021» («Hydrologic response of Elassonitis River before, during and after the rainfall episode of 20-23/3/2021»).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.