Ένας Καβαλιώτης στην Ρώμη

0

Από τις 22 έως και τις 26 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη το EU-Balkan Youth Forum με κεντρικό θέμα: «Τι είναι Ευρώπη;». Το φόρουμ έγινε έπειτα από πρόταση του Ιταλού υπουργού εξωτερικών, Luigi di Maio, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας, το Περιφερειακό Γραφείο Συνεργασίας Νέων, το Κέντρο Μελέτης για την Διεθνή Πολιτική και το Παρατηρητήριο Balcani Caucaso Trans Europa και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο εξωτερικών και διεθνούς συνεργασίας της Ιταλίας. Στο φόρουμ συμμετείχαν 78 νέοι, δύο από κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέσσερις από κάθε χώρα των δυτικών Βαλκανίων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες εργασίας, με θέματα την διακυβέρνηση, την συνεργασία, το περιβάλλον, την οικονομία και τις νέες τεχνολογίες, με στόχο την σύνταξη προτάσεων σχετικά με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις παραπάνω θεματικές.

Ο Πρόδρομος Τζουνόπουλος, φοιτητής διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, επιλέχθηκε μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης πολλών υποψηφίων να εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εργάστηκε στην ομάδα εργασίας με θέμα τις νέες τεχνολογίες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Με την ομάδα του συνέταξαν προτάσεις πάνω στον τριπλό άξονα Ευρωπαϊκή Ένωση, εθνικές κυβερνήσεις, κοινωνία των πολιτών. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα συμφώνησαν ομόφωνα, ότι οι τρεις αυτοί δρώντες πρέπει να συνεργαστούν και να προσεγγίσουν από κοινού ζητήματα, όπως: η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και η εκπαίδευση των πολιτών στην ορθή χρήση του διαδικτύου και των μέσων δικτύωσης, η σταδιακή μετάβαση στην ψηφιακή διακυβέρνηση με την καθιέρωση των ψηφιακών υπηρεσιών και διαδικασιών, η προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στο ψηφιακό αυτό μοντέλο διακυβέρνησης μέσω πλατφόρμων διαβούλευσης, η κυβερνοασφάλεια και η ηθική στις νέες τεχνολογίες.

Την τελευταία ημέρα του φόρουμ δόθηκε η ευκαιρία σε τρία άτομα από κάθε ομάδα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους τόσο στην ολομέλεια του φόρουμ, όσο και στον Ιταλό υπουργό εξωτερικών και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντουμπράβκα Σουίτσα. Ο Πρ. Τζουνόπουλος είχε την ιδιαίτερη τιμή να επιλεγεί από τους συναδέλφους του, για να παρουσιάσει τις προτάσεις της ομάδας του στην ολομέλεια. Επιπλέον, το κείμενο με τις προτάσεις όλων των ομάδων εργασίας, θα παραδοθεί στην διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, με τους δύο εξέχοντες καλεσμένους να υπόσχονται στους νέους, ότι οι προτάσεις τους θα συζητηθούν και θα ληφθούν υπόψη στα τελικά αποτελέσματα της διάσκεψης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.