Εκδηλώσεις τέχνης, πολιτισμού, παράδοσης, αθλητισμού και γεύσεων, θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πάνω στα «χνάρια» της αρχαίας Εγνατίας οδού και στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ Via Egnatia. Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Παυλίδης: «Το φεστιβάλ διοργανώνεται στο πλαίσιο ανάδειξης της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Via Egnatia και της παράλληλής της, σύγχρονης Eγνατίας οδού, που έχουμε εντάξει στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Αξιοποιούμε, έτσι, τα γεωπολιτικά, ιστορικά και πολιτισμικά δεδομένα, που προέκυψαν από τη μακρά πορεία στο χρόνο της αρχαίας ρωμαϊκής οδού, της Via Egnatia, που είχαμε την τύχη να διασχίζει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συνιστούν ένα πολυσήμαντο πλέγμα με μεγάλη δυναμική στην ανάπτυξη και την οικονομία του παρόντος. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις διαστάσεις που επιτρέπουν οι καιροί της οικονομικής κρίσης, με μεγάλη όμως προστιθέμενη αξία στην κοινωνική και πολιτισμική συνοχή της Περιφέρειάς μας, του τόπου μας».
Το 2o φεστιβάλ VIA EGNATIA αρχίζει από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, για να υποδεχτεί την πρώτη εκδήλωση, παρουσίαση-ξενάγηση στην αρχαία Εγνατία οδό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, ενώ ακολουθεί χορωδιακή εκδήλωση βυζαντινής μουσικής με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα συνεχίζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, την Παρασκευή και το Σάββατο 26 και 27 Αυγούστου 2016, με αθλητικές δράσεις στο Νέστο ποταμό με καγιάκ και επίδειξη πτήσης με αλεξίπτωτο πλαγιάς, έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας και συναυλίες με τον Βαγγέλη Δημούδη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ τοπικοί φορείς και σύλλογοι θα χορέψουν και θα μαγειρέψουν παραδοσιακά. Στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας, την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016, θα πραγματοποιηθεί το «πολιτιστικό αντάμωμα» από χορευτικούς συλλόγους της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης. Από την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 θα «πάρει τη σκυτάλη» η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, με το «Κυνήγι του χαμένου θησαυρού», για τους μικρούς φίλους, στις πηγές Κεφαλαρίου και στην πλατεία, μετά την παρουσίαση για τη σημασία της αρχαίας Εγνατίας οδού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, θα αρχίσειι παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορό από τους τοπικούς συλλόγους και εκδήλωση οινογευσιγνωσίας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου διοργανώνει δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, από το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016, το «Κυνήγι του θησαυρού Via Egnatia», έκθεση φωτογραφίας με θέμα την αρχαία και σύγχρονη Εγνατία οδό, επίδειξη πολεμικών βυζαντινών τεχνών και μεγάλη συναυλία με το αγαπημένο συγκρότημα της νεολαίας Stavento. Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο πιο καλοδιατηρημένο τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού και από την Τραϊανούπολη θα ξεκινήσει το «Via Egnatia Run», ένας αγώνας δρόμου 16 χιλιομέτρων ως ταυτότητα και σημείο αναφοράς του VIA EGNATIA, ενώ στην πόλη της Αλεξανδρούπολης θα λάβουν χώρα δύο μουσικές εκδηλώσεις: παραδοσιακά δρώμενα με γκάιντες και χορωδιακή συναυλία με βυζαντινούς ύμνους, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης.
Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τις τριήμερες γιορτές της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Η «Λευκή Νύχτα» είναι η γιορτή των εμπορικών καταστημάτων και των καταναλωτών, που θα γίνει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 σε όλους τους εμπορικούς δρόμους της Κομοτηνής, από το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα. Στο βυζαντινό φρούριο, το ίδιο βράδυ, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Εργασίες περαίωσης και ανάδειξης του κάστρου της Κομοτηνής», καθώς και η κεντρική συναυλία με την υπέροχη τραγουδίστρια Φωτεινή Βελεσιώτου. Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, μετά την ξενάγηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα αρχίσει μία ξεχωριστή δράση ποικίλων εκδηλώσεων από τα στέκια όλων των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης και θα καταλήξει με το χορευτικό αντάμωμα «Τι τρανός χορός θα γένει» στην κεντρική πλατεία. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, με εκδήλωση-συζήτηση για την αρχαία Εγνατία οδό, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, στη Λέσχη Κομοτηναίων, ενώ στην κεντρική πλατεία θα παρουσιαστούν παραδοσιακά τοπικά προϊόντα «Synergia στη Ροδόπη», από το κίνημα «καταναλώνω ότι παράγω». Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Π.Α.Μ.-Θ., ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι η Ε.Ρ.Τ.3 και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί 102 FM και 95,8 FM, οι Ε.Ρ.Τ. Καβάλας, Κομοτηνής και Ορεστιάδας.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.