Μία επίκαιρη έκθεση εικαστικών φιλοξενείται στο «Καλογερικό» Θάσου, από 1 έως και 5 Αυγούστου 2020, με τίτλο: «Ασκήσεις ψυχραιμίας σε καιρό πανδημίας, ή δέκα σχόλια σε τέσσερις τοίχους», της Ειρήνης Μητσιλέγκα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ τεχνών Θάσου 2020 της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.).

Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα ακόλουθα: «Η αιφνίδια υποχρεωτική περιχαράκωση, λόγω εξάπλωσης του ιού COVID-19, μου γέννησε μία σειρά εικαστικών προβληματισμών πάνω στην έννοια του χώρου δράσης και των ορίων, χωρικών, σωματικών και ψυχικών. Πώς δημιουργήθηκαν οι πίνακες της έκθεσης; Η απάντηση δίνεται από την ίδια τη δημιουργό: «Το έναυσμα δόθηκε όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες απεικονίσεις του ιού, που με ώθησαν να επιχειρήσω μία ζωγραφική προσωποποίηση του «κακού», με διάθεση για μαύρο χιούμορ, μνημονεύοντας καλλιτέχνες του παρελθόντος, Φλαμανδούς κυρίως και τα έργα τους για την ματαιότητα (Vanitas).

Ταυτόχρονα, ήρθε στο μυαλό μου η εικόνα ενός παγόβουνου, «κρατάτε αποστάσεις», ως απομονωμένου όγκου, «μείνετε σπίτι», στην αχανή θάλασσα. Είπα, λοιπόν, να το σημειώσω, συνειδητοποιώντας πως, για ένα διάστημα τουλάχιστον άγνωστης διάρκειας, “Every man is an island, entire of itself” και όχι το αντίθετο, όπως υποστηρίζει η γνωστή φράση. Στην ίδια λογική, με στοιχεία επικαιρότητας και «σκακιέρα», πεδίο δράσης το εσωτερικό ενός δωματίου, ακολούθησαν και τα υπόλοιπα έργα, που παρουσιάζονται εδώ. Με τη λήξη της καραντίνας, έγινε μία παύση, υποψιάζομαι, όμως, πως η μικρή αυτή ενότητα θα έχει και συνέχεια…».

Η Ειρήνη Μητσιλέγκα γεννήθηκε στην Καβάλα το 1980. Σπούδασε ζωγραφική (1999-2005) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός εικαστικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η έκθεση της αγγίζει, μ’ ένα ιδιαίτερο τρόπο, την πραγματικότητα και σίγουρα θα συζητηθεί».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.