-Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, θεωρεί επιτυχία, θετική εξέλιξη, ή όπως αλλιώς θέλετε να την χαρακτηρίσετε, την (προφορική) συμφωνία που έκανε με τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, Παναγιώτη (Νότη) Μηταράκη, για την χάραξη της κεντρικής οδού στο Περιγιάλι, όπως προβλέπεται στο εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως, η οποία θα καταργήσει τον υφιστάμενο παραλιακό δρόμο, από την λεγόμενη διασταύρωση «Μπέλου», που βρίσκεται το σχολικό συγκρότημα των Επαγγελματικών Λυκείων, μέχρι το δημοτικό Κοιμητήριο.

-Η χάραξη του δρόμου «διασχίζει» και το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», όπου λειτουργεί η δομή φιλοξενίας μεταναστών. Ο Θ. Μουριάδης θεώρησε πως έπρεπε να ενημερώσει τον υπουργό ότι ο καινούργιος μεγάλος δρόμος του Περιγιαλίου θα περάσει μέσα από την δομή και συμφώνησαν να γίνει «επανασχεδιασμός» αυτής. Επίσης, ο υπουργός, σε ένδειξη «καλής διάθεσης», δήλωσε στον δήμαρχο Καβάλας, ότι το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, θα χρηματοδοτήσει την μελέτη του έργου. Κι ο δήμαρχος, που αναζητεί χρήματα για τα βασικά έργα υποδομής στο Περιγιάλι (οδοποιία, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού, κοινόχρηστους χώρους), άλλο που δεν ήθελε!

-Γιατί, όμως, δεν ζήτησε χρηματοδότηση, για την μελέτη του κεντρικού οδικού άξονα, από τον συντοπίτη υπουργό εθνικής άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, αφού το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» είναι περιουσιακό στοιχείο των ενόπλων δυνάμεων και όχι του Υπουργείου μεταναστατευτικής πολιτικής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), που διαχειρίζεται την δομή. Ως ιδιοκτήτης του ακινήτου, οι ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να εισφέρουν σε γη, ή χρήμα, για την υλοποίηση του σχεδίου πόλεως. Οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα θα απαλλοτριωθούν, για να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές, όπως είναι οι δρόμοι, θα αποζημιωθούν. Ο Π. Μηταράκης δεν δικαιούται να ζητήσει αποζημίωση, για το τμήμα της δομής μεταναστών που θα περάσει ο κεντρικός δρόμος του Περιγιαλίου, γιατί η δομή είναι (πολύ) μεταγενέστερη του στρατοπέδου και λειτουργεί σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο εθνικής άμυνας. Σε τελική ανάλυση, το στρατόπεδο που έκλεισε, δεν προοριζόταν να γίνει δομή φιλοξενίας μεταναστών.

-Επίσης, η υλοποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Περιγιάλι, προβλέπει την κατασκευή δρόμων, δικτύων, κοινόχρηστων χώρων και όχι δομής φιλοξενίας μεταναστών. Εφόσον η δομή βρίσκεται «στον αέρα», ο δήμαρχος Καβάλας κακώς δέχτηκε την προσφορά του υπουργού, Π. Μηταράκη, για την μελέτη χάραξης του κεντρικού δρόμου. Τα χρήματα αυτά οφείλει να διεκδικήσει, είτε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είτε από την κεντρική διοίκηση (Υπουργείο υποδομών και μεταφορών). Η υποχρέωση του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, είναι να χρηματοδοτεί την βελτίωση των υποδομών στις διάφορες δομές διαμονής μεταναστών και το κυριότερο, την ενίσχυση της φύλαξης των (ελληνικών και ευρωπαϊκών) συνόρων, προκειμένου να μειωθούν και να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.