Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 22, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, οι τριήμερες δραστηριότητες που διοργάνωσε ο Δήμος Θάσου, σε συνεργασία με τον επικεφαλής δικαιούχο Municipality of Garmen (LB) του έργου με ακρωνύμιο “Destinations for all” και τίτλο: “Initiative for improving the capacity and accessibility of tourism destinations in the cross border area”, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασίας Interreg VA «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020».

Με στόχο την προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού για τα άτομα με αναπηρία και την βελτίωση της προσβασιμότητας στις τουριστικές υποδομές, πραγματοποιήθηκε στις στο δημοτικό κάμπιγκ της Χρυσής Αμμουδιάς (Golden Beach) στην Σκάλα Παναγίας Θάσου, αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, μία ανοικτή ημέρα ιστοριών επιτυχίας για 100 συμμετέχοντες, με την τοποθέτηση δημοσιογράφων και εκπροσώπων υποστηρικτικών Οργανώσεων από την Ελλάδα και την Βουλγαρία.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο δήμαρχος Θάσου, Ελευθέριος Κυριακίδης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Garmen, Ahmed Vranchev. Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η Tanya Ivanova, εκπρόσωπος τουριστικού πράκτορα που συνεργάζεται με άτομα με αναπηρία, κάνοντας μία αναλυτική παρουσίαση του έργου “Destinations for all” και των στόχων του.

Τις επόμενες ημέρες έγινε στις εγκαταστάσεις του δημοτικού κάμπινγκ μία έκθεση φωτογραφίας, με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού για τα άτομα με αναπηρία και την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής και του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται την διασυνοριακή περιοχή, μέσα από την προβολή εκθεμάτων σχετικών με υποδομές κατάλληλες για άτομα με αναπηρία και στις δύο περιοχές.

Παρουσιάστηκαν εκθέματα του φωτογράφου, Ivajlo Tahirov. Ο φωτογράφος παρουσίασε τα έργα του, εξηγώντας ότι στόχος τους είναι, η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία σε δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό, σε χώρους αναψυχής, πολιτιστικούς, αρχαιολογικούς και αθλητικούς.

Την επόμενη ημέρα παρουσιάστηκαν εκθέματα των φωτογράφων, Σιδέρη Νικολάου και Νικολάου Καρανικόλα, φωτογράφου του συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ». Στο τέλος της δεύτερης ημέρας, έγινε συζήτηση για την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων. Στην διάρκεια του τριημέρου, επίσης, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές επισκέψεις για δημοσιογράφους και μέλη Οργανισμών για άτομα με αναπηρία, από την Ελλάδα και την Βουλγαρία, με σκοπό την προώθηση του τουρισμού για τα άτομα αυτά. Την πρώτη ημέρα έγινε ξενάγηση στο Δασύλλιο Πρίνου και το χωριό Λιμενάρια. Την δεύτερη ημέρα, έγιναν επισκέψεις στην παλιά πρωτεύουσα του νησιού, τον Θεολόγο, στους καταρράκτες της Κεφαλόγουρνας, στα αρχοντικά σπίτια των αρχών του 1800, στο λαογραφικό μουσείο του νησιού και στο σπίτι του Έλληνα πρέσβη της UNESCO με καταγωγή από τον Θεολόγο, το οποίο στέκει επιβλητικό πάνω από 120 έτη σε μία από τις πλατείες του Θεολόγου. Την τελευταία ημέρα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του δημοτικού κάμπιγκ στην Χρυσή Αμμουδιά, οι οποίες διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον ορεινό διατηρητέο οικισμό Παναγία, στις πηγές, στο αγγειοπλαστείο, στο παλαιό ελαιοτριβείο, στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας, η οποία είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από χιονόλευκο μάρμαρο Θάσου και μία σύντομη περιήγηση στην αρχαία πόλη της Θάσου.

Το έργο “Destinations for all” συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συνεργασίας INTERREG VA «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.