Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Σ.Β.Α.Α.) Δήμου Καβάλας, κατατέθηκαν προτάσεις στην διάρκεια παρουσίασης του έργου που έχουν ολοκληρώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με τίτλο: α) «Διερεύνηση χωροθέτησης υποδομών προσβασιμότητα της παλιάς πόλης της Καβάλας και β) «Άρση ανισοτήτων, κοινωνική ενσωμάτωση και πληροφόρηση για όλους». Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, στην Μεγάλη Λέσχη Καβάλας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, προτάσεις κατέθεσε ο Νικόλαος Θεοδώρου, αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός, στο πλαίσιο της φωτογραμμετρικής τεκμηρίωσης του έργου, ενώ ακολούθησε η ομιλία του Νικόλαου Δερμιτζόγλου, τοπογράφου μηχανικού, σχετική με την τοπογραφική μελέτη GIS. Στη συνέχεια, η αρχαιολόγος, Αθανασία Τουλιοπούλου, προχώρησε στην αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του έργου και η αρχιτέκτων μηχανικός, Αφροδίτη Νερολόγου, εκτός από την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, αναφέρθηκε και στις προτάσεις σύνδεσης της χερσονήσου της Παναγίας με το αστικό κέντρο. Στο πλαίσιο παρουσίασης του έργου «Άρση ανισοτήτων, κοινωνική ενσωμάτωση και πληροφόρηση για όλους», ο Γιάννης Τσαμπουλατίδης, με ειδίκευση στην  επιστήμη υπολογιστών, εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ και του αναδόχου του έργου, ανέπτυξε το υποέργο 1: «Συλλογή και ψηφιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων προσβασιμότητας στον Δήμο Καβάλας και έκδοση ψηφιακού έντυπου σε πολλαπλές εναλλακτικές προσβάσιμες μορφές, με πληροφορίες προσβασιμότητας για κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου».

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, ενώ τέθηκαν από εκπροσώπους φορέων, που σχετίζονται με την θεματική της παρουσίασης, ερωτήματα που ανέδειξαν και άλλα ζητήματα για την προσβασιμότητα στην χερσόνησο της Παναγίας και την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες. Αυτό που τονίστηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, Σταυρούλα Δαδάκη, είναι ότι, στο πλαίσιο του έργου, δόθηκε η δυνατότητα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, να προχωρήσει στην ωρίμανση της προκαταρκτικής φάσης που περιλαμβάνει την δημιουργία ενός συνόλου δεδομένων και έχει σχέση με τοπογραφικά, αρχιτεκτονικά και αρχαιολογικά στοιχεία, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την διερεύνηση προτεινόμενων θέσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στον σύντομο χαιρετισμό του, μέσω video, ανέφερε ότι, η πόλη της Καβάλας πιστεύει πραγματικά στα ζητήματα προσβασιμότητας και διαθέτει ένα πολύ ζωντανό και ενεργό αναπηρικό κίνημα. Επεσήμανε ακόμα, ότι το έργο της Σ.Β.Α.Α. Δήμου Καβάλας, είναι μία ολοκληρωμένη προσέγγιση των ζητημάτων προσβασιμότητας τόσο στο επίπεδο του φυσικού, όσο και του δομημένου και ψηφιακού περιβάλλοντος, ενώ επεσήμανε ότι, τα προσβάσιμα περιβάλλοντα εξαφανίζουν την αναπηρία, όχι μόνο για τους κατοίκους της Καβάλας, αλλά και για τους επισκέπτες. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι, η διερεύνηση της προσβασιμότητας δεν είναι μία παραχώρηση των Αρχών σε άτομα με αναπηρία, ή μειωμένη κινητικότητα, αλλά η ικανοποίηση του δικαιώματος των ατόμων αυτών για ελεύθερη κίνηση σε κάθε είδους περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα και ένα ιδιαίτερο αναπτυξιακό βήμα. Χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης, προγραμματισμού, ψηφιακών Υπηρεσιών και νεολαίας Δήμου Καβάλας, Γιώργος Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτης Αγγελίδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.