Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε στο κοινό, η μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας με τίτλο: «Τ’ αηδόνια της Ανατολής», που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 στο φρούριο της πόλης. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, η παράσταση άφησε άριστες εντυπώσεις και απέσπασε ευμενή σχόλια για το έργο που επιτελεί το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας. «Ήταν ένα μουσικό οδοιπορικό στις «άκρες του ελληνισμού», μέσα από τραγούδια και χορούς από την Καππαδοκία, την Θράκη, την Μακεδονία, την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και από την Αρμενία.

Σ’ αυτά τα σταυροδρόμια, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, οι λαοί συναντήθηκαν, συγκρούστηκαν, συμβίωσαν και αντάλλαξαν πολιτισμικές παραδόσεις σ’ ένα αδιάκοπο δούναι και λαβείν. Οι μουσικές, τα τραγούδια και οι χοροί, είναι από τους πιο ευαίσθητους δείκτες αυτών των αμοιβαίων ανταλλαγών, ενώ αποτελούν ισχυρά σύμβολα για την ταυτότητα, κιβωτό για την συλλογική μνήμη και τις ανθρώπινες ιστορίες. Μέσα από αυτές τις ιστορίες που καταγράφουν τους πόθους και τα πάθη των ανθρώπων, τις τελετουργίες, τους έρωτες, τους ξενιτεμούς, τις γενοκτονίες αλλά και τον αγώνα για επιβίωση και προκοπή, πραγματοποιήθηκε ένα γοητευτικό μουσικό και χορευτικό ταξίδι στις πατρίδες της Ανατολής.

Την επιμέλεια, τα κείμενα και την παρουσίαση της παράστασης ανέλαβε ο εξαίρετος εθνομουσικολόγος, Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Η παράσταση ανέδειξε μέσα στο δίωρο ανάπτυξής της, την μουσική παράδοση του προσφυγικού ελληνισμού, αλλά και των Αρμενίων, από έμπειρους μουσικούς και χορευτές και τόνωσε το αίσθημα υπερηφάνειας των μελών που συγκροτούν τις κοινότητες απογόνων προσφύγων. Ταυτόχρονα, γνώρισε στο ευρύ κοινό της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την σημαντική κληρονομιά του ελληνισμού του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Αρμενίας, που φέρουν το ιστορικό τραύμα του διωγμού τους από την πατρογονική γη.

Συμμετείχε το συγκρότημα «Ροδόπη»: Δρόσος Κουτσοκώστας (λαούτο, τραγούδι), Κυριάκος Πετράς (βιολί), Αλέκος Ζώρας (κλαρίνο), Άλκης Ζοπόγλου (κανονάκι), Γιώργος Παγκοζίδης (κρουστά), όπως και το μουσικό σχήμα «Κιορ Τοπάλ»: Ζαφείρης Ευθυμιάδης (κεμανέ, κεμεντζέ, τουλούμ, τραγούδι), Σωτήρης Τσουλουφίδης (ούτι), Κώστας Αποκατανίδης (κρουστά). Θερμά συγχαρητήρια και στην χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, που υπό την καθοδήγηση του έμπειρου χοροδιδασκάλου, Χρόνη Ιωαννίδη, έδωσε άλλη χροιά στο χορευτικό ταξίδι της Ανατολής. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα και οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου πολιτισμού, ενώ τηρήθηκαν ευλαβικά όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, Μαρίνα Φιλιππίδου, στον σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τον δάσκαλο χορού, Χ. Ιωαννίδη και τους χορευτές του Λ.Ε.Κ., τον Λάμπρο Λιάβα, για την σημαντική συμβολή του στην επιτυχία της παράστασης, το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, τους εξαίρετους μουσικούς από τα συγκροτήματα «Ροδόπη», «Κιορ Τοπάλ», τους υπεύθυνους για τον ήχο, φωτισμό, φωτογραφία και βίντεο, καθώς και τον μητροπολίτη Φ.Ν.Θ., κ. Στέφανο, την βουλευτή Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Τάνια Ελευθεριάδου και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Κωνσταντίνο Πεφάνη, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση», αναφέρει το δελτίο Τύπου.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.