Άρχισε, με συγκέντρωση στην πλατεία καπνεργάτη, η 48ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στην Καβάλα

0

Με πολύ μικρή συμμετοχή απεργών, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 19 Μαρτίου 2014, στην πλατεία καπνεργάτη, η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.).

Η απεργία θα συνεχιστεί και την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014, όπως αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Την ίδια ώρα, περίπου, στο δημοτικό κήπο Καβάλας συγκεντρώθηκαν μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Π.Α.ΜΕ.).

Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και παρά τις απέλπιδες επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης, οι εικόνες οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής είναι πλέον διάχυτες.

Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας δέχθηκε βαρύτατο πλήγμα, καθώς αντιμετωπίζει την εφιαλτική αύξηση της ανεργίας και τις μειώσεις μισθών, εκείνων που ακόμα απέμειναν να εργάζονται, βιώνοντας, πλέον, συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Την εικόνα συμπληρώνουν οι δεκάδες χιλιάδες κλειστές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η καταστροφή παραδοσιακών παραγωγικών κλάδων της οικονομίας. Αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και σχεδιάζεται από την ίδια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκφράζοντας κυρίως τα συμφέροντα του τραπεζικού, αλλά και του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου, δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας και ο μοναδικός τρόπος για να επιβληθεί είναι η ένταση του αυταρχισμού, η καταπάτηση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και η αστυνομική καταστολή.

Στις 22 Μαρτίου 2014, οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πριν από οκτώ μήνες (σχολικοί φύλακες, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και εργαζόμενοι σε Υπουργεία), θα οδηγηθούν σε απόλυση, έναν αιώνα μετά τις τελευταίες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Θα προστεθούν στους περίπου ενάμισι εκατομμύρια ανέργους του ιδιωτικού τομέα. Θα είναι, απλά, η αρχή μιας μακάβριας ακολουθίας, που από μήνα σε μήνα θα προσθέτει χιλιάδες νέους ανέργους απ’ όλους τους τομείς του δημοσίου (στα τέλη Μαΐου τελειώνει το 8μηνο διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνόμων και υπαλλήλων άλλων Υπουργείων).

Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, θα λειτουργήσει επιπρόσθετα σαν μόνιμη δεξαμενή απολύσεων και εργαλείο διάλυσης του δημοσίου και των κοινωνικών του υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, οι ήδη αποσαρθρωμένες δομές του δημοσίου δίνονται βορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα με κόστος πολλαπλάσιο για τους φορολογούμενους, με κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους.

Φέτος, εργάζονται 15.000 λιγότεροι, από πέρσι, εκπαιδευτικοί στα σχολεία και 25.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο δημόσιο λόγω των συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες να υπολειτουργούν, ή να κλείνουν, ενώ ετοιμάζονται άλλες 12.500 διαθεσιμότητες-απολύσεις.

Καταγγέλλουμε την πρόσληψη χιλιάδων υπαλλήλων με 5μηνες συμβάσεις των 450 και 430 ευρώ το μήνα, ανασφάλιστων χωρίς δικαιώματα, αντί της πρόσληψης μόνιμων υπαλλήλων για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των δημοσίων υπηρεσιών.

Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για την πρωτοβάθμια υγεία, οδηγεί στη συρρίκνωση και στο κλείσιμο υγειονομικών μονάδων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ταυτόχρονα 8.500 γιατροί, υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ουσιαστικά, δίνεται η δυνατότητα στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις να κυριαρχήσουν στην υγεία, ενώ οι πολίτες θα καλούνται συνεχώς να πληρώνουν αυξημένες συμμετοχές και χαράτσια.

Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί σε παροχές, φάρμακα και εξετάσεις θα αυξήσουν τον αριθμό των πολιτών που αδυνατούν να προσεγγίσουν το νέο «σύστημα», ιδιαίτερα επειδή πάνω από τρία εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, δεν έχουν καμία πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες υγείας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, ως πυλώνας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών (παιδικοί σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», κοινωνικά παντοπωλεία), αλλά και βασικών υπηρεσιών καθημερινής παρέμβασης, όπως οι υπηρεσίες καθαριότητας, που θεωρείται χρυσοφόρος τομέας για τους εθνικούς μεγαλοεργολάβους, βρισκόταν και βρίσκεται, για προφανείς λόγους, στο στόχαστρο.

Η κυβέρνηση, με πρόσχημα τα «ελλείμματα» των ασφαλιστικών ταμείων, καταφεύγει στη γνωστή αντικοινωνική συνταγή μείωσης των παροχών στους ασφαλισμένους, αλλά και αύξησης των κρατήσεων των εν ενεργεία υπαλλήλων. Με το νέο τρόπο υπολογισμού κατακρεουργούνται και πάλι τα ήδη μειωμένα ποσά του εφάπαξ.

Από τον Νοέμβριο του 2013 άρχισε ένα μαζικό πογκρόμ απολύσεων συμβασιούχων, που είχαν δικαστικές αποφάσεις για την παραμονή τους. Γίνεται, πλέον, φανερό, ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, όταν αμφισβητούν την πολιτική της, ενώ αντίθετα τις επισείει, όταν πρόκειται να βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες, ή επιστρατεύονται απεργοί.

Η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με την τρόικα για την προώθηση νέων βάρβαρων μέτρων, όπως οι ομαδικές απολύσεις, η λεγόμενη εργαλειοθήκη Ο.Ο.Σ.Α., το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και η περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, για να υπερασπίσουμε τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα και τα δημόσια κοινωνικά αγαθά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.