Το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης άρχισε. Λαμβάνοντας υπόψη τα εντομολογικά και κλιματολογικά δεδομένα και δίνοντας προτεραιότητα στις περιοχές υψηλού κίνδυνου, πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις, όπως έλεγχος των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, εντομολογική εποπτεία ακμαίων κουνουπιών, παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας και ελεγχόμενες δράσεις υπολειμματικής ακμαιοκτονίας.

Η καταπολέμηση των κουνουπιών σε μεγάλες εκτάσεις από αέρος θα πραγματοποιηθεί όταν απαιτηθεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών προνυμφών. Το τακτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα των δράσεων θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. Παράλληλα, συνιστάται η εφαρμογή, από τους πολίτες, ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, όπως:

  1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
  2. Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) σε παράθυρα, πόρτες, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού.
  3. Χρήση ανεμιστήρων, ή κλιματιστικών (ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει).
  4. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος, για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
  5. Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
  6. Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.
  7. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια στα λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. είναι στη διάθεση των πολιτών για οποιαδήποτε πληροφορία.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here