Τις τελευταίες χρονιάρες μέρες του 2021, μία είδηση που αφορούσε τον υπουργό οικονομικών, κύριο Σταϊκούρα, πέρασε λίγο πολύ στα ψιλά της τρέχουσας ειδησεογραφίας, λόγω της επικαιρότητας. Ο κύριος υπουργός εισήχθη στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» με οξεία λιθιασική χολοκυστίτιδα και την επόμενη της εισαγωγής του υπεβλήθη σε επιτυχημένη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου των θεραπόντων γιατρών του. Μέχρις εδώ όλα καλά. Ο συμπαθής πολιτικός από την Φθιώτιδα έχει τις ευχές όλων μας για ταχεία ανάρρωση και γρήγορη επάνοδό του στις καθημερινές του υποχρεώσεις. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν στην προκειμένη περίπτωση είναι δύο: είχε ο υπουργός την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας του και εάν παρόμοια αντιμετώπιση έχουν οι πολυάριθμοι συμπατριώτες μας σε ανάλογες περιπτώσεις-καταστάσεις.

Η οξεία λιθιασική χολοκυστίτιδα είναι μία συνηθισμένη και συχνή αιτία οξέως κοιλιακού άλγους, που εντοπίζεται κυρίως στο άνω δεξί κοιλιακό τεταρτημόριο και οφείλεται στην παρουσία λίθου, ή λίθων, εντός της χοληδόχου κύστης. Η συμπτωματική αντιμετώπισή της περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, χορήγηση κατάλληλων αντιμικροβιακών φαρμάκων, ενώ η αιτιολογική περιλαμβάνει την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η τελευταία μπορεί να πραγματοποιηθεί στην πρώιμη-οξεία φάση της νόσου, όπως ακριβώς συνέβη και στον κύριο υπουργό, ή σε μεταγενέστερη φάση μετά την «προτεραιοποίηση» της λίστας χειρουργείου.

Προσπαθώντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα που τέθηκαν παραπάνω, αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας, ότι ο κύριος υπουργός είχε την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση σ’ ένα πολύ καλό και «ιδιαίτερο» θεραπευτήριο. Υπενθυμίζουμε ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» δεν ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ούτε σε κάποιο ιδιώτη πάροχο. Οι πολυάριθμοι συμπατριώτες μας -σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας- με ανάλογη συμπτωματολογία, δυστυχώς, δεν έχουν στην καθημερινή κλινική πράξη της ίδια αντιμετώπιση. Νοσηλεύονται για λίγα 24ωρα σε κάποια Παθολογική, ή Χειρουργική Κλινική και στην συνέχεια λαμβάνουν εξιτήριο με οδηγίες και προγραμματισμένο ραντεβού για λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, μετά από αναμονή κάποιων μηνών! Ορισμένοι έχουν την υπομονή να περιμένουν μέχρι το προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ  άλλοι -που έχουν και την οικονομική δυνατότητα- αναζητούν λύση στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Ευχή και προσδοκία ΟΛΩΝ μας -από όλα όσα εκτέθηκαν αναλυτικά παραπάνω- είναι ΟΛΟΙ οι συμπατριώτες μας, από τον βόρειο Έβρο μέχρι την Γαύδο και από το Καστελόριζο μέχρι τους Οθωνούς, να έχουν την αντιμετώπιση που είχε πρόσφατα ο υπουργός οικονομικών. Για να γίνει αυτό, πρέπει ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι -υγειονομικοί, πολιτικοί, σύλλογοι ασθενών και άλλοι- να σηκώσουμε στο κατώφλι του 2022 τα μανίκια για δουλειά και… διάλογο για ένα «νέο» Ενιαίο Σύστημα Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των συμπατριωτών μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.