Η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, αποτελεί μία αφορμή για περισυλλογή και αυτοκριτική όλων μας, για τις αιτίες του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος, που θίγει/πληγώνει/διαβρώνει το πιο ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας τους νέους. Για το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας, η ημέρα αυτή αναδεικνύει την πρόληψη ως πρώτη γραμμή άμυνας σε σχέση με το σύνθετο πρόβλημα των εξαρτήσεων. Η πρόληψη της ουσιοεξάρτησης αφορά την αντιμετώπιση των αιτιών που κάνουν ευάλωτο το άτομο και την ενίσχυση των παραγόντων που το ενδυναμώνουν και το προστατεύουν, συμβάλλοντας στην αποφυγή, ή στην αναβολή της έναρξης της χρήσης ουσιών και της εμφάνισης της εξάρτησης.

Το έργο που επιτελούμε ως στελέχη πρόληψης, δεν εξαντλεί την πρόληψη μόνο με την παροχή των πληροφοριών. Αξιοποιούμε εκπαιδευτικές διαδικασίες με μεθόδους βιωματικής/ενεργητικής μάθησης, με στόχο όχι μόνο την αύξηση των γνώσεων, αλλά και την ενδυνάμωση, την υποστήριξη και την εκπαίδευση των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές, ώστε να υιοθετήσουν μία θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες που συνδέονται με την πρόληψη.

Με άλλα λόγια, κύριο μέλημα μας είναι: α) η ενίσχυση των παραγόντων εκείνων που μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να αναπτύξει θετική στάση ζωής, β) η καλλιέργεια ατομικών και κοινωνικών του δεξιοτήτων που προάγουν ικανότητες επικοινωνίας, δημιουργίας σχέσεων αγάπης και επικοινωνίας αποφεύγοντας προβληματικές εξαρτητικές συμπεριφορές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Τέλος, οι επιστημονικές μας δράσεις διακρίνονται στην:

-Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας (ομιλίες, ημερίδες, παρουσιάσεις, άρθρα, δελτία Τύπου)

Υποστήριξη γονέων και εκπαιδευτικών στο ρόλο τους σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών (ομάδες γονέων και εκπαιδευτικών)

Υποστήριξη παιδιών και εφήβων εντός και εκτός σχολικού πλαισίου

Παροχή συμβουλευτικής και υποστήριξης σε ενήλικες, σε θέματα επικοινωνίας, σχέσεων και δυσκολιών που αφορούν στα παιδιά και την οικογενειακή ζωή. Παραπομπές σε θεραπευτικές δομές για εξαρτημένα άτομα από ουσίες, τζόγο, διαδίκτυο, συναισθηματικές σχέσεις


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.