Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου του 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από την χρήση ουσιών. Η σημασία και η αναγκαιότητα της πρόληψης στις μέρες αποδεικνύει όλο και πιο πολύ την αξία και το νόημα της, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε για να κρατήσουμε υγιή το σώμα και την ψυχή μας. Πρόληψη των εξαρτήσεων (ουσίες και διαδίκτυο) σημαίνει ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων του ανθρώπου. Σημαίνει καλλιέργεια των δεξιοτήτων ζωής  που θα θωρακίσουν ένα παιδί, έναν έφηβο, έναν ενήλικα απέναντι στις σκληρές επιταγές της κοινωνίας μας. Οι δεξιότητες ζωής περιλαμβάνουν την ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων, καθώς και την παροχή γνώσεων.

Οι προστατευτικοί παράγοντες μετριάζουν ή απομακρύνουν τις πιθανότητες εμφάνισης και εκδήλωσης συμπεριφορών, επιλογών και προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών. Επίσης προωθούν θετικές συμπεριφορές και εμποδίζουν τις αρνητικές, αμβλύνοντας την επίδραση που μπορεί να έχει η έκθεση ενός ατόμου σε καταστάσεις κινδύνου και σε συνθήκες που ευνοούν τη χρήση ουσιών (WHO 1998).

Οι κοινωνικές δεξιότητες  είναι οι βασικές συμπεριφορές για μια υγιή συμβίωση με τους συνανθρώπους μας. Αποτελούν ένα σύνολο δεξιοτήτων που περιλαμβάνει την ικανότητα επικοινωνίας, ικανότητα επίλυσης συγκρούσεων, έκφραση ενσυναίσθησης, αποδοχή διαφορετικού, καλλιέργεια συνεργασίας και ομαδικότητας.

Οι ατομικές δεξιότητες αφορούν την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης και την βελτίωση της αυτοεικόνας ώστε ένα άτομο να νιώθει καλά με τον εαυτό του και να μην έχει ανάγκη να καταφύγει σε τεχνητές ουσίες και τρόπους για να το πετύχει. Επίσης περιλαμβάνει την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, την διαχείριση θυμού και τον καθορισμό στόχων. Ύψιστης σημασίας αποτελούν οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, η συναισθηματική στήριξη και η υποστηρικτική επικοινωνία. Οι αναπτυγμένες δεξιότητες αποτελούν τη βάση για καλή σχολική επίδοση, υγιείς κοινωνικές σχέσεις, ενεργή συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες και αποδοχή των συναισθημάτων του συνανθρώπου.

Η καλλιέργεια αυτών των δεξιοτήτων, μέσα από προγράμματα πρόληψης σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης αλλά και μέσα από την οικογένεια, αποτελεί την προστασία μας απέναντι στην εξάρτηση. Σε αρκετές μελέτες στις οποίες εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων πρόληψης που βασίζονται στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων διαπιστώθηκε η μείωση του ποσοστού των νέων που ξεκινούν το κάπνισμα, ή ελαττώνουν το καθημερινό κάπνισμα, καθώς και των νέων που κάνουν χρήση οινοπνευματωδών και κάνναβης (Botvin & Griffin 2007). Η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών δίνει μία ακόμα ευκαιρία να μιλήσουμε για την εξάρτηση. Παράλληλα, μας υπενθυμίζει ότι η πρόληψη αποτελεί το βασικό μας όπλο.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.