Μία απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών, με γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, η οποία αναφέρει ότι το ελληνικό δημόσιο δεν αξιώνει δικαιώματα επί του παλιού νοσοκομείου, παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, ως σημαντική επιτυχία της δημοτικής Αρχής και της συνεργασίας της με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριο Λαζαρίδη. «Είναι απόδειξη ότι, όταν οι έξυπνοι συνεργάζονται μπορούν να πετύχουν πράγματα για τον τόπο», ανέφερε ο δήμαρχος στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020 και πρόσθεσε ότι, η επιτυχία αυτή ξεπέρασε την προσδοκία του. Ευχαρίστησε, επίσης, όλους όσοι συνέβαλαν στην «αίσια» έκβαση της υπόθεσης. Εκτός από τον Μ. Λαζαρίδη ευχαρίστησε τους κυβερνητικούς παράγοντες, τους προκατόχους του δημάρχους, Στάθη Εριφυλλίδη, Κωστή Σιμιτσή, Δήμητρα Τσανάκα και τον νομικό σύμβουλο του Δήμου, Απόστολο Αγελαράκη, ο οποίος σημείωσε ότι: «Μία ατέρμονη διεκδίκηση έντεκα ετών είχε αίσιο τέλος. Δικαιώθηκε η θέση του Δήμου Καβάλας» και συμπλήρωσε πως ο Δήμος θα συνεργαστεί με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, για την επικαιροποίηση των συμβάσεων του 2012, για την (συν)εκμετάλλευση του ακινήτου.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, υπάρχουν αρκετές σκέψεις για την αξιοποίηση του ακινήτου, το οποίο δεν αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς! «Το ογδόντα με είκοσι τοις εκατό δεν αλλάζει», είπε.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, κατά την άποψη μας, ότι πρόκειται για μία ανακοίνωση εντυπώσεων και άνευ ουσίας. Διότι, η μοναδική διεκδίκηση που έχει ο Δήμος Καβάλας, διαχρονικά, αφορά στην κυριότητα του ακινήτου. Η κυριότητα αυτή δεν επιτεύχθηκε, αφού ο Δήμος Καβάλας παραμένει συγκύριος του ακινήτου με την 4η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας-Θράκης, δηλαδή με το ελληνικό δημόσιο, με την οποία θα το συνεκμεταλλευτεί. Η πραγματική επιτυχία είναι, το ελληνικό δημόσιο να δηλώσει πως δεν έχει καμία αξίωση στην κυριότητα του ακινήτου και ο Δήμος Καβάλας να εγγράψει στο εθνικό κτηματολόγιο και το υπόλοιπο 20%, που θεωρητικά ανήκει στο ελληνικό δημόσιο (σ.σ. άραγε το ελληνικό δημόσιο κατοχύρωσε το ποσοστό της «ιδιοκτησίας» του στο κτηματολόγιο;).

Με την ανακοίνωση που έκανε ο δήμαρχος, επίσης, «έσβησε» την προσπάθεια που έγινε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, η οποία υπέβαλε ένα σχέδιο προγραμματικής σύμβασης με την 4η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας-Θράκης για την συνεκμετάλλευση του παλιού νοσοκομείου έως ότου ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η Δήμητρα Τσανάκα, μάλιστα, είχε προτείνει τα χρήματα από την αξιοποίηση του ακινήτου να καταθέτονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έως ότου τελεσιδικήσει η (δικαστική) διαφορά για το ιδιοκτησιακό. Προφανώς, η σημερινή δημοτική Αρχή αγνόησε την έτοιμη προγραμματική σύμβαση και επιστρέφει, όπως ανέφερε ο Απ. Αγελαράκης, στις συμβάσεις του 2012, ενώ δεν υιοθετεί τη χρήση του ξενοδοχείου πολυτελείας. Επίσης, δεν είναι βέβαιο ότι, η 4η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας-Θράκης θα συμφωνήσει στη χρήση που θα προτείνει η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας. Το σίγουρο είναι, πως το παλιό νοσοκομείο θα αργήσει να αξιοποιηθεί.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.