• Είναι λυπηρό να ακούγεται από τα χείλη ενός βουλευτή ότι παίζει ρόλο μεσολαβητή. «Εμείς παίζαμε τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της κυβέρνησης και των Δήμων. Δεν είχαμε την εξουσία να κάνουμε παρεμβάσεις», είπε ο Γιώργος Παπαφιλίππου, βουλευτής Νομού Καβάλας, για το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
  • Ως «θεατές» του προβλήματος και των χειρισμών που έγιναν και γίνονται από τους εμπλεκόμενους φορείς, έχουμε σχηματίσει την άποψη, ότι η μεσολάβηση των βουλευτών και κυρίως των τριών «κυβερνητικών» βουλευτών, αφορούσε την άσκηση πίεσης, από την κεντρική διοίκηση, προς τους Δήμους για τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων.
  • Δηλαδή, οι βουλευτές μετέφεραν την πίεση της κυβέρνησης προς τους Δήμους να ορίσουν χώρους και να λειτουργήσουν γρήγορα τα κέντρα φιλοξενίας, για να μη «στιγματιστεί» η περιοχή στο πανελλήνιο και στο εξωτερικό.
  • Οι βουλευτές, όμως, δεν δείχνουν να πιέζουν εξίσου την κυβέρνηση, για να επιστρέψει τα χρήματα που δαπάνησαν οι Δήμοι για τη φιλοξενία των προσφύγων.
  • «Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση στείλει χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση, τότε θα επιστρέψει, με τη σειρά της, αυτά που δαπανήθηκαν στους Δήμους», είπε ο Γ. Παπαφιλίππου.
  • Η κυβέρνηση, φίλτατε βουλευτή, έπρεπε να είχε στείλει μία «προκαταβολή», για να αισθανθούν οι Δήμοι ότι δεν «τραβούν κουπί» μόνοι τους στη διαχείριση της κρίσης. Δεν είναι μόνο υλικό το θέμα. Είναι και ηθικό.
  • Όταν κάποιος αγωνίζεται χωρίς να έχει στήριξη, όχι στα λόγια, είναι πολύ πιθανό να χάσει τη διάθεση και τελικά να εγκαταλείψει τον αγώνα. Οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται πολύ κοντά στο στάδιο αυτό και θα είναι κρίμα η διάθεση αλληλεγγύης να γίνει διαμαρτυρία.
  • Μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι στην Καβάλα που κάνουν πολιτική σπέκουλα με αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά όταν δεν δίνονται αφορμές, οι κακοπροαίρετοι δεν έχουν «όπλα» να κάνουν σπέκουλα.
  • Και σε τελική ανάλυση, οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται ποιος κάνει πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, αλλά ποιος θα δώσει λύση ώστε το βαρύ φορτίο να μοιραστεί.
  • Όταν, επομένως, ζητάτε οι εμπλεκόμενοι φορείς να δείξουν πνεύμα συνεργασίας, σύμπνοιας και συνεννόησης, να απευθύνεστε και προς την πλευρά των κυβερνώντων, που έχουν και υποχρεώσεις προς τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.
  • Δεν νομίζουμε ότι χωράει αμφισβήτηση, ότι οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες «ξελάσπωσαν» την κυβέρνηση που πιάστηκε απροετοίμαστη, όπως ήταν και οι Δήμοι απροετοίμαστοι, αλλά έκαναν τη «βρώμικη δουλειά» με επιτυχία και χωρίς πολιτική, οικονομική, άλλη υστεροβουλία. Ας σταθούν, λοιπόν και οι κυβερνώντες στο ύψος της περίστασης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.