Στις δύο θητείες του Κωστή Σιμιτσή, ο Δήμος Καβάλας έδειξε μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «πρωταθλητής» στην Ελλάδα, στις συμμετοχές σε διεθνείς συμπράξεις έργων. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν δυσανάλογα πενιχρό και δεν άλλαξε την εικόνα του τόπου. Το βέβαιο είναι, ότι διακινήθηκαν σημαντικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι για την ουσία των προγραμμάτων.

Τη δόξα του Κ. Σιμιτσή «ζήλεψε» και ο σημερινός δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος θέλει να βαδίσει στα «χνάρια» του πρώην συνεργάτη του στη διοίκηση του Δήμου.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, έφερε προς έγκριση με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος θέματος, τη συμμετοχή του Δήμου Καβάλας σ’ ένα 11μελές εταιρικό σχήμα, το οποίο θα απορροφήσει από το ευρωπαϊκό ταμείο γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου! Ο Δήμος Καβάλας, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, θα αξιοποιήσει τους πόρους που θα αντλήσει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για να πραγματοποιήσει, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις στην παλιά πόλη (συνοικία της Παναγίας), όπως: κυκλοφοριακή μελέτη, ανάδειξη του περιμετρικού μονοπατιού, ανακαίνιση και επανάχρηση του παλιού δημοτικού σχολείου του φρουρίου. Επίσης, μία μη κυβερνητική οργάνωση, που είναι εταίρος στο σχήμα, θα φέρει στην Καβάλα καλλιτέχνες από την Ευρώπη, για να αναδείξουν την τοπική πολιτιστική κληρονομιά μέσα από το καλλιτεχνικό έργο τους.

Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο και ο Δήμος Καβάλας πρέπει να καταβάλλει 500.000 ευρώ για να υλοποιηθούν οι προτεινόμενες δράσεις. Η προθεσμία υποβολής της πρότασης είναι έως τις 12 Δεκεμβρίου 2019. Η παρουσίαση του έργου, που έγινε από δύο ειδικές συμβούλους του δημάρχου επί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δεν ικανοποίησε τους δημοτικούς συμβούλους των άλλων παρατάξεων, που διαμαρτυρήθηκαν για την ελλιπή και καθυστερημένη ενημέρωση. «Θέλω λεπτομερή ενημέρωση, γιατί τα χρήματα που θα δώσει ο Δήμος Καβάλας είναι πολλά. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα αξιοποιηθούν. Κι εγώ, δεν έχω καταλάβει τι θα γίνει», είπε η επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο», Δήμητρα Τσανάκα. Τελικά, η συζήτηση μεταφέρθηκε για το τέλος της συνεδρίασης.

Το κυριότερο θέμα της συνεδρίασης, ήταν η ψήφιση της εισήγησης της δημοτικής αρχής, για την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών στην καθαριότητα. Στην αίθουσα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων, συνταξιούχων και του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, που μίλησαν και διαμαρτυρήθηκαν, για τα «χαράτσια», όπως ανέφεραν, που βάζει ο Δήμος στους δημότες. «Βρεθήκαμε στη δύσκολη αυτή θέση, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό. Είμαστε αναγκασμένοι να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη στην καθαριότητα, γιατί θα αυξηθούν οι δαπάνες και θα δημιουργηθεί σημαντικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό», εξήγησε ο Θ. Μουριάδης.

Τη δική της πρόταση κατέθεσε εγγράφως και ανέλυσε η δημοτική σύμβουλος, Ευαγγελία Δρακονάκη, η παράταξη «Ανάσα για τον Δήμο». Η πρόταση φάνηκε να αιφνιδιάζει τόσο τη δημοτική αρχή και τις υπόλοιπες παρατάξεις, που ήταν απροετοίμαστες, όσο και την Οικονομική Υπηρεσία, που έκανε την εισήγηση για τα ποσοστά των αυξήσεων των τελών. Η στάση της παράταξης «Ανάσα για τον Δήμο» έδειξε τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση ενός σοβαρού κοινωνικού ζητήματος, που αφορά επίσης την ομαλή λειτουργία του Δήμου Καβάλας. Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της «αντιπολίτευσης». Δηλαδή, εκτός από τον έλεγχο και την κριτική προς τη διοίκηση του Δήμου, να καταθέτει συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις, συμβάλλοντας εποικοδομητικά στο έργο των διοικούντων. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, οι δύο προτάσεις θα έμπαιναν σε ψηφοφορία, μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.