Άλλαξαν ρόλο και στάση στο θέμα του αγωγού T.A.P.

0

Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η στάση που τηρούν οι κυβερνώντες τη χώρα σε δύο θέματα που έχουν προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

Στην περίπτωση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, οι κυβερνώντες επικαλούνται την αντίδραση μιας μερίδας της τοπικής κοινωνίας και δεν εγκρίνουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, λέγοντας ότι χωρίς τη συναίνεση των κατοίκων της περιοχής, δεν πρόκειται να γίνει η επένδυση αυτή.

Στην περίπτωση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (T.A.P.), δεν λαμβάνουν υπόψη την αντίδραση που υπάρχει στις κοινωνίες της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών, για τη χάραξη του αγωγού στο τμήμα της ανατολικής Μακεδονίας.

Πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μάλιστα, κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα Νέας Δημοκρατίας-Πα.Σο.Κ., για αναλγησία και εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινοπραξίας των κατασκευαστριών εταιρειών του αγωγού.

Τότε, επίσης, καλούσε τον αρμόδιο υπουργό και τον πρωθυπουργό, να μην αγνοήσουν τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, για την τροποποίηση της όδευσης του αγωγού.

Η κοινοπραξία των κατασκευαστριών εταιρειών, όμως, τα αγνόησε και (από τη θέση του ισχυρού, όπως θέλει να πιστεύει ότι βρίσκεται) ασκεί μεγάλη πίεση προς τους κυβερνώντες την Ελλάδα, να υιοθετήσουν το αρχικό σχέδιο που κατέθεσε για την όδευση από τη βόρεια Ελλάδα, με ελάχιστες αλλαγές, οι οποίες δεν θίγουν τα συμφέροντα της.

Θυμόμαστε ότι είχαμε υποβάλλει στον πρώην πρόεδρο του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Λάζαρο Βασιλειάδη, το ερώτημα εάν θα αποδεχτεί η κοινοπραξία των εταιρειών την πρόταση της όδευσης από την κορυφογραμμή του όρους Συμβόλου και από ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Κι αυτό, γιατί μία τέτοια χάραξη θα καθυστερούσε, αφενός, την κατασκευή του αγωγού και αφετέρου, θα εκτόξευε το κόστος του έργου.

Η κοινοπραξία, τελικά, απέρριψε την πρόταση αυτή, αφού έκανε παιχνίδι με το χρόνο και με τα νεύρα των ανθρώπων του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας και της τοπικής κοινωνίας.

Πάντως, να είστε βέβαιοι, ότι αν δεν υπήρχε αντίδραση, θα προχωρούσε ακάθεκτη στην υλοποίηση του σχεδιασμού της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.