• Προκαλούν γέλιο οι προτάσεις της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του «Κλεισθένη», μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
  • Για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στις αποφάσεις, λέει ο (σοφός) νομοθέτης, πρέπει να συμπράξουν δύο, ή περισσότερες παρατάξεις, εκ των οποίων υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου. Οι παρατάξεις που θα συμπράξουν, θα κάνουν ένα «συμφωνητικό» (πρακτικό), το οποίο θα υπογράψει η απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων τους.
  • Το «πρακτικό» αυτό, δεν είναι υποχρεωτικό. Οι δημοτικοί σύμβουλοι διατηρούν απεριόριστο το δικαίωμα της ψήφου κατά συνείδηση, μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν από μία παράταξη, ή να ενταχθούν σε μία άλλη παράταξη! Δηλαδή, θα ζήσουμε την παρωδία που είδαμε στη Βουλή με την κύρωση της «συμφωνίας» των Πρεσπών, όταν η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναζητούσε εναγωνίως βουλευτές, για να εγκριθεί η «συμφωνία» με 151 βουλευτές.
  • Επίσης, η πλειοψηφία στις δημοτικές επιτροπές (οικονομική, ποιότητα ζωής) δίνεται στην παράταξη του δημάρχου. Κι ας έχει αυτή την μειοψηφία των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο! Η δημοκρατικότητα της διάταξης με συγκλονίζει! Έτσι, ο δήμαρχος θα καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
  • Από την άλλη πλευρά, λέει το νομοσχέδιο, τα «καυτά» ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα, το επιχειρησιακό πρόγραμμα κ.λπ., θα ψηφίζονται από το δημοτικό συμβούλιο.
  • Αναρωτιέμαι, καρντάσια, πως θα εφαρμόσει ο δήμαρχος το πρόγραμμα του, αν η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν εγκρίνει, όπως υπάρχει η πιθανότητα, τις προτάσεις του για το τεχνικό πρόγραμμα, τον προϋπολογισμό, το επιχειρησιακό πρόγραμμα κ.λπ.; Αναρωτιέμαι, επίσης, οι αποφάσεις των δημοτικών επιτροπών θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από εκείνες του δημοτικού συμβουλίου;
  • Και με τα Νομικά Πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις τι γίνεται; Ισχύει ότι ο δήμαρχος θα «διορίζει» τους προέδρους; Κι αυτό, καρντάσια, θεωρείται κατάργηση του δημαρχοκεντρικού συστήματος λειτουργίας των Δήμων; Με το προηγούμενο σύστημα, τουλάχιστον, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Νομικών Προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων ψηφίζονταν από το δημοτικό συμβούλιο.
  • Το σίγουρο είναι, καρντάσια, ότι θα περάσουμε τέσσερα χρόνια με γλέντια!


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.